Spoznajte rozdiely vinylových a linoleových podláh

Často sa v praxi stretávame, že si ešte stále mnoho ľudí zamieňa pojmy vinyl a linoleum. Aj napriek veľkej podobnosti sú vinyl a linoleum dva rôzne typy pružných podlahových materiálov. Majú síce mnoho spoločných vlastností ale taktiež je medzi nimi prekvapivo veľa dôležitých rozdielov. Ak hľadáte podlahy, ktoré sú odolné a vhodné aj do vlhkého prostredia, určite by ste sa mali začať pozerať práve po týchto dvoch druhoch.

Prírodný materiál – Linoleum

Linoleum je veľmi odolný a prispôsobivý stavebný materiál, čím sa stal ideálnou voľbou pre využitie na podlahy. Linoleum, ako ho dnes poznáme, sa skladá prevažne z ľanového oleja, prirodzene sa vyskytujúceho a získavaného z ľanových semien. Ten sa zmiešava s inými prírodnými a obnoviteľnými materiálmi, ako je korkový prach, drevná múčka, živica, vápenec a prírodné farebné pigmenty. Spodnú vrstvu tvorí textilná jutovina a všetko sa spolu zlisuje do dosiek, ktoré sa používajú ako podlahové krytiny. Práve skutočnosť, že ide o čisto prírodný materiál, je kľúčovým rozdielom medzi linoleom a vinylovou podlahou.

Prečo sa rozhodnúť pre linoleum

Vďaka tomu, že ide o spomínaný prírodný materiál, má linoleum skvelé hygienické a antialergické vlastnosti. Aj preto ho môžeme často vidieť v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach. Zabraňuje tiež šíreniu mikroorganizmov a prachu. Linoleum je pružné, má taktiež izolačné vlastnosti, okrem toho izoluje aj zvuk a pomerne dobre odoláva oderu.

Lacnejšia náhrada – Vinyl

Na rozdiel od linolea je vinyl úplne syntetický materiál, zložený prevažne z PVC – polyvinylchloridu. Mnoho ľudí odrádza od kúpy tohto materiálu nepresnosť informácii. Nie je pravda, že sa vyrába z rôznych toxických chemikálií, čím neberie ohľad na životné prostredie. Naopak,  náš vinyl v sebe nemá umelé zmäkčovadlá. Väčšina pochádza z Nemecka, kde sa vyrába zo starých vinylov, recykluje sa, takže už aj pri jeho výrobe sa dbá na životné prostredie. Vinyl je zaručene kvalitný a odolný materiál. Vďaka tomu, že vinylové podlahy sú zložené z viacerých dielov podobne ako laminátové podlahy, zaklikávací systém montáže zabezpečuje úplnú vodotesnosť bez nutnosti manuálneho tesnenia. Naopak, ak sa rozhodnete pre linoleum, v jeho prípade je nutné pravidelné utesňovanie. 

Dlhá životnosť a nízka cena

Na dotyk je vinyl veľmi príjemný, teplý a protišmykový. Je extrémne odolný, má dlhú životnosť a je jedným z najjednoduchších druhov podláh na údržbu.  Nemusíte sa báť ho pravidelne zametať či vysávať, neuškodia mu ani rôzne čistiace prostriedky a zachová si svoju stálosť farieb po dlhé roky. Okrem toho, je vinyl oproti linoleu omnoho lacnejší, dostupnejší a má širšiu ponuku farieb a dizajnov.

Či už sa rozhodnete pre vinylovú alebo linoleovú podlahu, obe majú svoje pre a proti. Sú relatívne lacné, ľahko čistiteľné a pomerne odolné. Vinyl disponuje najväčšou výhodou v rozmanitosti dizajnu a nižšej cene, zatiaľ čo linoleum je oveľa prirodzenejší a menej toxický materiál.


Na Bevedo máme v ponuke stovky kvalitných podláh od desiatok preverených dodávateľov.


Jedinečný cashback z hry v Kajotwin.sk

Nie je pre nás nič cennejšie ako naši Kajotári. Aby sme ti dali jasne...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou –...

Viete, ako dosiahnuť zelený a krásny trávnik okolo domu aj sídla firmy?

Aby bol trávnik zdravý, zelený a bola radosť sa naň nielen pozerať, ale aj...

- sponzor webu -

spot_img