Saské mestá: Umenie, kultúra a veľa radosti zo života

Saské mestá sú ideálnou destináciou pre krátky výlet. Mnoho aspektov v metropolách Drážďany, Lipsko a Chemnitz (Saská Kamenica), ale aj 14 saských „mestských krás“ prekvapuje a inšpiruje svojich návštevníkov. Objavte Sasko aj vy!

Hlavné saské mesto Drážďany je jedným z najobľúbenejších turistických mestských cieľov v Nemecku. Lipsko vás možno prekvapí nečakanou rozmanitosťou. V meste hudby majú klasika a moderna k sebe veľmi blízko: renesančná radnica, nádherné historické pasáže, kostol svätého Tomáša, Bachovo múzeum, kultúrne centrum Kunstkraftwerk so skvelými inštaláciami, kreatívne centrum a areál bývalej pradiarne bavlny „Baumwollspinnerei“, nákupné centrá a husle . Nielen že sa môžete prechádzať mestom, môžete dokonca pádlovať k jednému z mnohých jazier, ktoré sú vhodné na kúpanie a nachádzajú sa na juhu mesta.

Saská Kamenica (Chemnitz) má množstvo mimoriadnych múzeí, medzi ktorými možno spomenúť napríklad Saské priemyselné múzeum, Vilu Esche v secesnom štýle a múzeum Gunzenhauser s najvýznamnejšou expresionistickou zbierkou v Nemecku. Nie je náhodou, že mesto Chemnitz sa stalo európskym hlavným mestom kultúry 2025!

Veľa hostí však lákajú najmä menšie mestá s ich autentickou atmosférou a špeciálnymi objavmi. Aj tu pre vás máme zopár tipov.

Mestá na Labe vyžarujú zvláštne čaro: Torgau vás nadchne ako jedno z najkrajších renesančných miest v Nemecku. Miešeň, kolíska Saska, predstavuje víno, najstaršiu porcelánku v Európe a veľkolepý súbor katedrály a zámku Albrechtsburg, ktorý sa týči vysoko nad mestom. Pirna, brána do Saského Švajčiarska, septembra krásnymi mestskými domami a Radebeul so stredomorským nádychom sa nachádza na Saskom vinárskom chodníku.

Veľmi zaujímavé miesta sa nachádzajú blízko hraníc. Mestá v regióne svetového dedičstva UNESCO Erzgebirge/Krušnohorie sú formované saskou baníckou históriou. Vo Freibergu, Zwickau, Schwarzenbergu a Annaberg-Buchholz to možno zažiť na mnohých miestach. Nádherná architektúra, pôsobivé priemyselné pamätníky a zvyky aj tradície, najmä v čase Vianoc, rovnako ako nádherná krajina majú pre hostí špeciálne kúzlo.

S láskou reštaurované mestá vás pozývajú do Hornej Lužice. Žitava je mesto slávnostných odevov a brána do najmenšieho stredohoria v Nemecku, priamo v trojuholníku medzi Nemeckom, Českou republikou a Poľskom. Stredoveký Budyšín fascinuje svojim nádherným starým mestom a bohatými lužickosrbskými tradíciami. Zhořelec (Görlitz) vás určite zaujme niektorou z viac ako štyroch tisíc architektonických pamiatok a tiež autentickou panorámou mesta. To už roky priťahuje filmárov z celého sveta do tohto mesta na poľských hraniciach.

Výhody full 3D vianočných stromčekov. Keď luxusný vianočný stromček rozžiari vaše oči

Vianoce sú obdobím radosti a pokoja. Skutočne? Koľkí z nás na poslednú chvíľu zháňajú...

Vonné sviečky zo sójového vosku sú ekologické a prospešné zdraviu

Zaujímate sa aj vy o to, ako bežne používané produkty ovplyvňujú prírodu alebo vaše...

Koniec leta a vy neviete čo ďalej? Študujte MBA program na European School of Business & Management

Koniec leta je tu as ním prichádza čas vrátiť sa späť do školských lavíc,...

- sponzor webu -

spot_img