Ako tlačiť šetrne a ekologicky

Rozdiely v nákladoch na tlač môžu byť v rôznych domácnostiach skutočne astronomické. Pritom existuje množstvo jednoduchých trikov, s ktorými môžete výrazne ušetriť – ak tomu sa správať šetrne k životnému prostrediu.

Nejde pritom o žiadnu vyššiu dievčenskú, tieto triky zvládnete aj vlastnými silami. Ako teda znížiť tlačové náklady?

Zaobstarajte si alternatívne alebo repasované tonery
Jedným z najúspornejších krokov je tlačenie s pomocou alternatívnych tonerov. Od originálnych sa líšia tým, že nepochádzajú od výrobcov tlačiarní (produkujú ich nezávislé spoločnosti) a sú až 4-krát lacnejšie. Inak sú prakticky totožné.

Samozrejme je potrebné, aby ste alternatívne (označujú sa tiež slovom „kompatibilné“) náplne hľadali u dôveryhodných predajcov. Ľahko ich spoznáte podľa internetových recenzií. Tonery z pochybných e-shopov nebývajú kvalitné a môžu vašu tlačiareň poškodiť.

Repasované náplne vychádzajú z tých originálnych. Nezávislá firma ich odkúpi a doplní atramentom či tonerovým práškom a za výrazne zníženú cenu ich znovu predá. Tento postup je tiež ekologický, pretože výroba jednej tonerovej kazety spotrebuje (vedľa ďalších surovín) okolo 5 litrov ropy.

Tlačte v úspornom režime, na obe strany av menšom meradle
Ďalším jednoduchým, ale účinným krokom k zníženiu tlačových nákladov je využitie tzv. úsporného režimu. Ponúkajú ho všetky tlačiarne a jeho podstatou je tlač v nižšej kvalite. Pri klasických dokumentoch ale rozdiel oproti štandardu nespoznáte.

Ak tlačíte väčšie množstvo materiálov a nejde o oficiálnu dokumentáciu, ale napríklad len podklady, skúste ich tlačiť:

na obe strany papiera (niektoré prístroje ponúkajú automatickú obojstrannú tlač),
v 50% meradle (teda 2 strany na jeden list).
Významne tým znížite spotrebu kancelárskeho papiera (až 4 krát) aj farby. Tipov, ako tlačiť úsporne a nešetriť len svoju peňaženku, ale aj životné prostredie, je niekoľko.

Využite tankovú tlačiareň
Tieto zariadenia nepoužívajú ako zdroj farby klasické tonery či cartridge – majú vysokoobjemové atramentové nádržky, ktoré sa dajú priebežne dopĺňať z malých fľaštičiek.

Náklady na obstaranie takého zariadenia sú pochopiteľne vyššie ako u bežných tlačiarní. Ak však tlačíte vo veľkom objeme (stovky až tisíce strán mesačne), investované peniaze sa vám čoskoro vrátia a začnete na tlači naopak šetriť.

Zlikvidujte starú tlačiareň ekologicky
Tento krok vám výraznú finančnú úsporu neprinesie, pripíšete si ale body k dobru. Tlačové zariadenia totiž obsahujú množstvo látok, ktoré poškodzujú životné prostredie (okrem iného ťažké kovy a spomaľovače horenia).

Vyslúžilú tlačiareň rozhodne nevyhadzujte do bežnej popolnice. Buď ju odneste do kontajnera na elektroodpad, do zberného dvora alebo do predajne s elektronikou (tzv. odberové miesto).

Spätný odber tlačiarne garantuje zákon o odpadoch, má to ale niekoľko výnimiek: tlačiarne odoberajú len obchody s predajnou plochou nad 400 m2 a veľké zariadenia (jedna ich strana presahuje 25 cm) prijmú len predajcovia, u ktorých ste tlačiareň pôvodne zakúpili.

Jedinečný cashback z hry v Kajotwin.sk

Nie je pre nás nič cennejšie ako naši Kajotári. Aby sme ti dali jasne...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou –...

Viete, ako dosiahnuť zelený a krásny trávnik okolo domu aj sídla firmy?

Aby bol trávnik zdravý, zelený a bola radosť sa naň nielen pozerať, ale aj...

- sponzor webu -

spot_img