Klasické okuliare alebo kontaktné šošovky? A aké sú ich výhody a nevýhody?

Väčšina ľudí, ktorí z nejakého dôvodu horšie vidia, siahne po klasických okuliaroch. Je to najjednoduchšie a v podstate najbežnejšie riešenie. Ale samozrejme, kontaktné šošovky sú tiež možnosťou a ich hlavnou výhodou je estetika. Ak si jednoducho nemôžete zvyknúť na nosenie okuliarov, riešením môžu byť kontaktné šošovky. Ani jedna z týchto možností samozrejme nemá len výhody alebo nevýhody, preto sa na ňu v našom článku pozrieme bližšie.

Výhody a nevýhody okuliarov

Spomenuli sme hlavnú výhodu a tou je určitá jednoduchosť celého riešenia. Ak používate okuliare, nedostávate nič priamo do kontaktu s okom, pre mnohých ľudí môžu okuliare v zásade vyzerať veľmi dobre a podčiarknuť váš štýl, čo potvrdzuje aj pánsky časopis TOPMUZ. Vyrába sa naozaj veľké množstvo rámov a je prakticky nemožné, aby ste si nevybrali okuliare, ktoré sedia práve vám. Výhodou dioptrických okuliarov je určite to, že môžu mať aj UV faktor, takže môžu slúžiť aj ako ochrana pred slnkom.

Okuliare dnes nemusia byť ani ťažké, pretože sa vyrábajú z rôznych ľahkých materiálov. Medzi nevýhody však patrí skutočnosť, že okuliare môžete ľahko stratiť, neustále ich hľadáte a môžete ich aj ľahko zničiť, ak si na ne napríklad nechtiac sadnete. Okuliare sa tiež zahmlievajú, čo je dosť nepríjemné pri veľkých teplotných zmenách, napríklad v zime. Musíte ich tiež často čistiť.

Výhody a nevýhody kontaktných šošoviek

Výhody kontaktných šošoviek sú asi každému jasné. Hlavnou vecou je, že nie sú viditeľné. Môžete si tiež dopriať niektoré výstrednosti, napríklad nákup rôznych farebných odtieňov. Samozrejme, ich veľkou výhodou je aj to, že:

  • Neprekážajú
  • Môžete s nimi intenzívne športovať

Pre mnohých aktívnych ľudí je to absolútne kľúčové, pretože to umožňuje vykonávať naozaj intenzívny tréning s objektívmi, ako zistil časopis topmuz.sk. Veľký podiel na tom má aj skutočnosť, že so šošovkami máte neobmedzené zorné pole. Nie každý však môže nosiť kontaktné šošovky a môžu viesť k poraneniu očí. Ich nasadzovanie nie je pre každého šálka kávy a je potrebné venovať zvýšenú pozornosť hygiene.

Jedinečný cashback z hry v Kajotwin.sk

Nie je pre nás nič cennejšie ako naši Kajotári. Aby sme ti dali jasne...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou –...

Viete, ako dosiahnuť zelený a krásny trávnik okolo domu aj sídla firmy?

Aby bol trávnik zdravý, zelený a bola radosť sa naň nielen pozerať, ale aj...

- sponzor webu -

spot_img