7 tipov na udržateľnosť pre EKO reštaurácie v roku 2023

Celý svet si čoraz viac uvedomuje dôležitosť trvalej udržateľnosti životného prostredia. Reštaurácie nezaostávajú a podnikajú taktiež kroky k zníženiu svojej environmentálnej stopy. Prijatím udržateľných postupov môžete pomôcť obmedziť množstvo odpadu, zmenšiť spotrebu energie a podporiť používanie materiálov šetrných k životnému prostrediu. Tu sú hlavné trendy v reštauračnom priemysle v roku 2023, ktorými sa môžete inšpirovať.

Ekologické obalové materiály

V roku 2023 budú gastro prevádzky pokračovať v prechode na ekologické obalové materiály. Tradičné jednorazové obaly sa často vyrábajú z nerecyklovateľných materiálov, ktorých rozklad na skládkach môže trvať stovky rokov. Ekologické alternatívy, ako sú kompostovateľné alebo biologicky rozložiteľné menuboxy, krabice na koláče či misky na polievku, môžu výrazne znížiť množstvo odpadu produkovaného reštauráciami. Použitím týchto materiálov (cukrová trstina, bagassa, bambus, kraftový papier) podporíte udržateľnejšiu budúcnosť a pomôžete životnému prostrediu.

Šetrenie energie

EKO reštaurácie tiež vo veľkom inštalujú nízkoenergetické zariadenia, ako je LED osvetlenie alebo úsporné spotrebiče. Tieto opatrenia môžu výrazne okresať spotrebu energie, čo pomôže znížiť vaše prevádzkové náklady a podporí udržateľnejšiu budúcnosť. Investícia do modernejšieho vybavenia zníži aj vašu svoju uhlíkovú stopu a zároveň svojim zákazníkom poskytnete lepší kulinársky zážitok.

Recyklačné výzvy

Reštaurácie sa tiež pridávajú k recyklačným iniciatívam na zníženie odpadu a podporu udržateľnosti. Zavedením recyklačného programu môžete obmedziť množstvo odpadu, ktorý končí na skládkach. To ide ruka v ruke s používaním recyklovaných materiálov pre svoje donášky jedla a prestieranie na stôl. Tieto iniciatívy môžu tiež pomôcť vzdelávať vašich zákazníkov o dôležitosti udržateľnosti a povzbudiť ich, aby prijali ekologickejšie postupy aj vo svojom vlastnom živote.

Z farmy na tanier

V tomto roku bude naberať na popularite aj trend fariem. To zahŕňa získavanie surovín od miestnych fariem a dodávateľov, čím sa znižuje vplyv dopravy na životné prostredie a zároveň sa podporujú miestne komunity. Lokálnym obstarávaním môžu reštaurácie zabezpečiť, aby ich suroviny boli čerstvé a vždy len tej najvyššej kvality.  Zároveň takto, ako gastro prevádzka, opäť znížite svoj vplyv na životné prostredie.

Vegetariánske a vegánske menu

Ďalšou dôležitou zmenou v roku 2023 bude zahrnutie vegánskeho a vegetariánskeho jedla do menu. Ponukou týchto možností môžete ako reštaurácia uspokojiť rastúci segment obyvateľstva, ktorý má obavy z vplyvu živočíšnej výroby na životné prostredie. Tákáto ponuka jedál môže tiež podporiť udržateľnejšiu budúcnosť a pritahne do vašej prevádzky novú skupinu zákazníkov.

Pozor na plytvanie potravinami

Obmedzenie plytvania potravinami je asi najjednoduchší spôsob, ako byť v reštaurácii šetrný k životnému prostrediu. Zvyšky jedál putujú často priamo do koša a ako sa rozkladajú, vytvárajú metánový plyn, ktorý prispieva ku klimatickým zmenám. Využite radšej kompostovateľné vrecia na odpad, ktoré možno ekologicky zlikvidovať spolu so zvyškami potravín v recyklačnom stredisku alebo na hromade kompostu.

Ekologické čistiace prostriedky

Jedným z najpoužívanejších produktov v reštaurácii sú práve čistiace prostriedky. Pravda je taká, že existuje viac čistiacich prostriedkov pre reštaurácie, ktoré sú toxické ako netoxické. A pritom náklady na čistiace prostriedky šetrné k životnému prostrediu nemusia byť vôbec vysoké. Nie všetky čistiace prostriedky, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, sú drahé a ak prejdete na zelenú aj v tomto smere, vaša reštaurácia bude ešte ekologickejšia.

Jedinečný cashback z hry v Kajotwin.sk

Nie je pre nás nič cennejšie ako naši Kajotári. Aby sme ti dali jasne...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou –...

Viete, ako dosiahnuť zelený a krásny trávnik okolo domu aj sídla firmy?

Aby bol trávnik zdravý, zelený a bola radosť sa naň nielen pozerať, ale aj...

- sponzor webu -

spot_img