Zásoba kvalitnej zrnkovej kávy je nevyhnutnosťou pre každého milovníka kávy. Ponuka je veľmi rozmanitá, môže tak byť zložité vybrať si. Neváhajte vyskúšať rôzne druhy káv z celého sveta.
Káva
Káva je štandardne rozdeľovaná na Arabicu a Robustu. Tento parameter však nemusí byť kľúčový pre váš výber. V ponuke nájdete stopercentnú Arabicu, ktorá sa vyznačuje vysokou aciditou a sladkastou chuťou. Sladké tóny v chuti sú veľmi špecifické a líšia sa podľa pôvodu kávy. Avšak dostupné sú aj zmesi s Robustou. Robusta je výrazne horká a máva nulovú aciditu, svojim chuťovým profilom je tak opakom arabiky. Často preto vznikajú zmesi, ktoré ponúkajú vyváženú kombináciu chutí. Zmesi sú dostupné v rôznom pomere, káva vám tak ponúkne tú chuť, po ktorej túžite.
Zrnková káva
Zrnková káva je využívaná pre rôzne spôsoby prípravy. Výslednú chuť kávy tak ovplyvňuje pôvod kávových zŕn, odroda kávy a jej spracovanie. To však nie je všetko, veľmi dôležitým procesom pri spracovaní kávy je jej praženie. Aj to výrazne ovplyvňuje chuťový profil. Pražiareň kávy spracováva zelené kávové zrná do podoby, ako ich poznáme. Stupeň praženia zvýrazní rôzne chuťové tóny. Vo svete kávy je tak vždy čo objavovať, pretože chute sú skutočne rozmanité.
Šálka na espresso
Kvalitná zrnková káva je určite veľmi dôležitá, avšak nepodceňujte ani spôsob servírovania kávy. Aj ten totiž môže ovplyvniť chuť kávy. Najlepšou voľbou je porcelánová šálka na espresso, prípadne väčšie šálky na iné druhy kávy. Porcelán totiž udržuje optimálnu teplotu kávy, aby ste si ju mohli skvele vychutnať. Podobné vlastnosti majú aj poháre z dvojstenného skla, ktoré sú moderné a ponúkajú o trochu iný spôsob servírovania, ako je klasika v porcelánovej šálke.
Pri výbere kvalitnej zrnkovej kávy neexistuje zle, alebo dobre – neváhajte objavovať stále niečo nové. Či už ide o odrodu kávy, jej pôvod, či spracovanie.