Vianočný čas má svoje špecifické vône. Stačí povedať slovo Vianoce a jeden si vybaví vôňu ihličia, ďalšie vanilky, škorice, vyprážané ryby… A čo tak prevoňať svoj sviatočný domov aj výnimočnou vianočnou kávou?
Vo sviatočné dni sa nám niekedy ani nechce vystrčiť nos z domu. Pretože doma je príjemne a pokojne. Alebo aj preto, že je rovnako všetko vonku zatvorené… Čo ale robiť, keď máte chuť na nádherne napenené cappuccino? To nie je problém. Pokiaľ máte french press, teda nádobu na prípravu kávy, v ktorej je piest a sitko, môžete si doma ľahko pripraviť aj cappuccino.
Francúzsky vynález
French press alebo francúzsky lis je geniálne, až smiešne jednoduché zariadenie na výrobu kvalitnej a plnohodnotnej kávy doma. Skladá sa z nádoby a piestu so sitkom. French, teda francúzsky, sa nazýva preto, že sa začal používať v krásnej Provence, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. A press znamená tlačiť.
Príprava kávy vo french presse je hračka. „Nahrubo mletú kávu nasypte do nádoby a zalejte horúcou, približne 95-stupňovou vodou. Na 25 g kávy treba 300 ml vody,“ radí skúsená baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlatá zrnko. Pre intenzívnu kávu plnú chutí a so správnou dávkou kofeínu nechajte takto zaliatu kávu lúhovať po dobu štyroch minút. „Ale už určite nie viac. Pokiaľ má niekto rád chute menej intenzívny alebo nechce toľko kofeínu, čas lúhovania treba skrátiť,“ pokračuje v dobrých radách baristka.
Potom stačí sitko opatrne a pomaly tlačiť smerom dole, aby na dne nádoby zostal lógr a skvelá káva nad ním. Tú treba hneď preliať do šálky alebo pohára. Pokiaľ si chcete doma urobiť aj cappuccino, nalejte do french pressu horúce mlieko. Potom pohybujte sitkom na pieste hore a dole. Mlieko sa krásne a rýchlo napení. Stačí ho naliať na kávu a domáce cappuccino je pripravené.
25 g kvalitnej nahrubo mletej kávy
1 dcl živočíšneho alebo rastlinného mlieka
štipku perníkového korenia
na dozdobenie mletú škoricu alebo kakao
cukor podľa chuti
Na dno šálky položte perníkové korenie a zalejte ho šálkou klasického espressa alebo kávy pripravenej vo french presse. Potom dajte do french pressu horúce mlieko a pomocou sitka našľahajte do peny. Nalejte na kávu a dozdobte podľa chuti a fantázie škoricou alebo kakaom. Vôňa a chuť tejto kávy pre vás bude už navždy spojená s Vianocami.
Na Baileys latte macchiato budete potrebovať:
25 g kvalitnej nahrubo mletej kávy
4 cl kondenzovaného mlieka
4 cl Baileys
1 dlc rastlinného alebo živočíšneho mlieka
mletú škorica na zdobenie
Zmiešajte likér s kondenzovaným mliekom a nalejte do vysokého pohára. Na to opatrne nalejte našľahané teplé mlieko, ktoré ste napenili vo french presse. Ako posledný pomaly a opatrne nalejte kávu. Ozdobte hotový nápoj mletou škoricou. Pozor, táto káva vám môže tak zachutnať, že ju budete chcieť nielen počas vianočných sviatkov.
Redakcia radí: Ku káve, či čaju je dobré svojim hosťom ponúknuť niečo sladké, čo môže byť lepšie ako spojenie krehkého cesta, jabĺk a škorice? Čo tak vyskúšať recept na jablkový koláč, ktorý pohladí?