Krémová zemiaková polievka so zeleninou a zázvorom

Zázvor je všeliek, ktorý vás postaví na nohy, keď vás skolila nejaká nepríjemná choroba. Ale okrem toho, že je z neho výborný a liečivý čaj, tak aj skvele chutí v rôznych jedlách.

Zmes zemiakov a koreňovej zeleniny funguje spoľahlivo vo sviečkovej a rovnako tak vám zachutí v našej dnešnej polievke. Zázvoru je v nej naozaj nálož, keď použijete 50 g, bude mať polievka fakt šmrnc. Keď chcete len jemnú chuť, použite 20 až 30 g. Pridať môžete aj neskôr.

Suroviny

300 g zemiakov
300 g buľvového zeleru
150 g petržlenu
200 g mrkvy
zväzok jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
30 – 50 g čerstvého zázvoru
1 lyžičky kurkumy
400 ml kokosového mlieka
150 ml smotany na šľahanie
2 lyžičky soli
olivový olej
na ozdobenie

nasekaný syr Gran Moravia
chrumkavé krutóny z toastového chleba
čerstvý petržlen a čerstvý majorán
pár plátkov slaniny
Postup

Vo veľkom hrnci zohrejte asi tri lyžice olivového oleja a dajte naň opekať veľké kusy jarnej cibuľky. Pridajte aj cesnak, rozkrojený napoly.

Zeleninu, zemiaky aj zázvor olúpte, nakrájajte na kúsky a pridajte do hrnca. Spoločne ešte chvíľu opekajte. Dochuťte soľou a kurkumou. Zalejte približne litrom a pol vody alebo vývarom.

Varte do zmäknutia a potom rozmixujte úplne dohladka. Pridajte kokosové mlieko a smotanu. Premiešajte a pár minút prevarte.
Na tanieri ozdobte nasekaným syrom Gran Moravia, chrumkavými krutónmi a nasekanými bylinkankami. Ja mám ešte stále na záhrade čerstvú majoránku a petržlenovú vňať a bola to skvelá voľba. Nakoniec som ešte pridala dochrumkava opečenú slaninu.

Jedinečný cashback z hry v Kajotwin.sk

Nie je pre nás nič cennejšie ako naši Kajotári. Aby sme ti dali jasne...

Slováci pomáhajú ukrajinským vedcom uniknúť pred vojnou

Slovenská univerzita robia všetko pre to, aby pomohli ukrajinským vedcom utiecť pred vojnou –...

Viete, ako dosiahnuť zelený a krásny trávnik okolo domu aj sídla firmy?

Aby bol trávnik zdravý, zelený a bola radosť sa naň nielen pozerať, ale aj...

- sponzor webu -

spot_img