Zázvor je všeliek, ktorý vás postaví na nohy, keď vás skolila nejaká nepríjemná choroba. Ale okrem toho, že je z neho výborný a liečivý čaj, tak aj skvele chutí v rôznych jedlách.
Zmes zemiakov a koreňovej zeleniny funguje spoľahlivo vo sviečkovej a rovnako tak vám zachutí v našej dnešnej polievke. Zázvoru je v nej naozaj nálož, keď použijete 50 g, bude mať polievka fakt šmrnc. Keď chcete len jemnú chuť, použite 20 až 30 g. Pridať môžete aj neskôr.
Suroviny
300 g zemiakov
300 g buľvového zeleru
150 g petržlenu
200 g mrkvy
zväzok jarnej cibuľky
1 strúčik cesnaku
30 – 50 g čerstvého zázvoru
1 lyžičky kurkumy
400 ml kokosového mlieka
150 ml smotany na šľahanie
2 lyžičky soli
olivový olej
na ozdobenie
nasekaný syr Gran Moravia
chrumkavé krutóny z toastového chleba
čerstvý petržlen a čerstvý majorán
pár plátkov slaniny
Postup
Vo veľkom hrnci zohrejte asi tri lyžice olivového oleja a dajte naň opekať veľké kusy jarnej cibuľky. Pridajte aj cesnak, rozkrojený napoly.
Zeleninu, zemiaky aj zázvor olúpte, nakrájajte na kúsky a pridajte do hrnca. Spoločne ešte chvíľu opekajte. Dochuťte soľou a kurkumou. Zalejte približne litrom a pol vody alebo vývarom.
Varte do zmäknutia a potom rozmixujte úplne dohladka. Pridajte kokosové mlieko a smotanu. Premiešajte a pár minút prevarte.
Na tanieri ozdobte nasekaným syrom Gran Moravia, chrumkavými krutónmi a nasekanými bylinkankami. Ja mám ešte stále na záhrade čerstvú majoránku a petržlenovú vňať a bola to skvelá voľba. Nakoniec som ešte pridala dochrumkava opečenú slaninu.