Každé kuchynské zázemie, či už sa jedná o priestor na prípravu jedla v reštaurácii, kaviarni, pizzerii alebo bare, by malo byť vybavené tak, aby bolo plne funkčné. Okrem vybavenia potrebného na tepelné spracovanie a rýchle umývanie riadu teda musia zahŕňať aj rôzne gastronomické doplnky a náčinie, ktoré uľahčujú prípravu objednaných pokrmov a nápojov. Niektoré doplnky sú univerzálne a nevyhnutné prakticky v každom kuchynskom zázemí, iné majú tak úzko profilované využitie, že sú nepostrádateľné pri práci za barom alebo v podniku so špecifickým zameraním – v pizzerii, cukrárni alebo vinárni.
Čašnícke a barmanské doplnky a náčinie
Začnime vybavením baru v reštaurácii alebo klube. Každý profesionálny barman potrebuje okrem znalostí, výkonnosti a vysokej psychickej odolnosti pomôcky na prípravu objednaných nápojov a drinkov. Aké sú teda najdôležitejšie barmanské doplnky a náčinie? Určite sa oplatí bar vybaviť držiakmi a lištami na zavesenie čistých pohárov, stojany na dávkovače nápojov a policami na fľaše vína, policami na uloženie nápojov v optimálnej polohe, ktorá umožní jednoduché a rýchle uchopenie fľaše, stojany na sušenie pohárov, dekantérov a karaf a tiež na bezpečné prenášanie väčšieho množstva objednaných nápojov alebo pív. Každý barman musí mať po ruke tiež potrebné náčinie, teda miešadlá na nápoje, kliešte na ľad, otvárače, lieviky, barové lyžice, naberačky ľadu, rôzne barmanské nože, slamky k drinkom a nápojom, barové podložky, výrobníky sódy alebo sifóny na šľahačku a šejkre . Presné dávkovanie alkoholu uľahčí lieviky, dávkovače a barové odmerky, zátky s dávkovačom, výlevky – to všetko zvýši pracovný komfort a zníži straty, ktoré prinášajú nepresné odmeriavanie dávok alkoholu. V krčme či pube nájdu najväčšie uplatnenie profesionálne doplnky pre obsluhu čapovacieho zariadenia – kladivka a stojany na sudy, náhradné ventily, pípy a dávkovače, odkvapkávače a stierky na pivnú penu z téglika a špeciálna sada na čistenie potrubí privádzajúcich zlatý mok do výčapu.
Pokiaľ si plánujete otvoriť gastronomický podnik s reštauračnou obsluhou, oplatí sa investovať a zaobstarať čašnícke doplnky a náčinie. Pri veľkom množstve zákaziek je ľahké podľahnúť chaosu, preto by zamestnanci mali mať prístup k bonovacím lištám alebo špajliam na narážanie odbavených objednávok. Vhod prídu aj tácky alebo elegantné puzdrá na účty predkladané zákazníkom. V tanečných sálach a kluboch môže byť zavedenie farebných žetónov na pivo užitočným riešením uľahčujúcim obsluhu.
Příslušenství pro servírování vína
Vo vinárňach a reštauráciách, kde sa podáva alkohol, by nemalo chýbať príslušenstvo na servírovanie vína. Sú to predovšetkým vývrtky, zátky a uzávery otvorených fliaš, rovnako ako teplomery na meranie teploty servírovaného alkoholu. Okrem toho by nemali chýbať elegantné vedrá, stojany a vedierka na víno a šampanské, rovnako ako coolery a chladiče na fľaše. Spôsob a teplota podávania značkových alkoholov sú veľmi dôležité a majú priamy vplyv na spokojnosť zákazníkov.
Vybavenie pizzerie
Na upečenie výbornej pizze potrebujete nielen profesionálnu pec na pizzu, ale aj pár drobností, ktoré uľahčia prípravu a konzumáciu tohto pokrmu. Aké doplnky by mali byť súčasťou vybavenie pizzerie? Základom sú špeciálne nože na porciovanie cesta, krájacie kolieska a rada na porciovanie čerstvo upečenej pizze, rovnako ako špachtľa na nakladanie horúcich kúskov na taniere.
Cukrárske vybavenie a doplňky
Aké cukrárske vybavenie a doplnky potrebuje profesionálny cukrár? Pokiaľ vám záleží na efektívnej práci a vynikajúcich výsledkoch, uistite sa, že má k dispozícii rôzne vykrajovače a formičky, krájače, porcovačky a karty na porciovanie cesta, mašlovačky z prírodných alebo umelých vlákien, valčeky z dreva, ocele alebo plastu, tašky, cukrárske vrecká na krémy, škrabky a špachtle, flambovacie pištole a špeciálne cukrárske horáky na Creme Brulée. Oplatí sa tiež investovať do podstavcov na torty, chladiacich stojanov a podložiek, cukrárskeho sita, sady ozdobných lyžičiek, šablón na vytváranie cukrárskych ozdôb, cukrárskeho sita, papiera na pečenie a bežných i ozdobných cenoviek.